Szájsebészet

Bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen a fogak eltávolítása. Tudásunk legjavát adva törekszünk fájdalommentesen, roncsolás nélkül megvalósítani a beavatkozást. Az ép szöveteket megőrizve arra törekszünk, hogy a rágóképességet helyreállítsuk. Ha megfelelő mennyiségű csontállomány áll rendelkezésünkre, akkor sor kerülhet implantátum beültetésére.

Mit jelent az implantátum?

Az implantátum egy titánból, titánötvözetből készített műgyökér, amely a fogágyba való beültetés után becsontosodik a csontszövetbe.

Az implantáció biztonságos és tartós módszer a fogak pótlására, kivehető fogsor stabilizálására, több fog vagy akár egész állkapocsnyi foghiány esetén.

Az eljárás fájdalommentes, mert a műgyökér beültetése helyi érzéstelenítésben történik.

Az implantátum helyét az elkészült képalkotó eljárások (Röntgen-, CT-felvétel) alapján pontosan meghatározzuk. Speciális sebészeti készülékkel kialakítjuk az optimális pozíciót és behelyezzük az implantátumot.

A tíz napos sebgyógyulás után fájdalommentesen eltávolítjuk a varratokat, amely pár percet igényel. Ezt követi egyéntől függően 3-4 hónap csontosodási fázis, és utána az implantátum terhelhető.

Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő csontállomány, csontpótlásra lehet szükség.

Honnan tudhatjuk, hogy szükségünk lesz csontbeültetésre?

Amikor elveszti fogát illetve fogait, elkezdődik a csontállomány leépülése, az idő előrehaladtával a környező csont térfogata jelentősen csökken. Képalkotó eljárással három dimenziós felvétel készül az adott régióról. Az így nyert adatokból győződhetünk meg az elégséges csontszerkezetről. Amennyiben kevés a csontállomány, csontpótlásra lesz szükség.

Mit jelent a csontbeültetés?

Természetes csontpótló anyagot helyezünk el a felépíteni kívánt területen, amit membránnal stabilizálunk. Gyógyulási idő hozzávetőlegesen fél év, majd ezt követi az implantátum behelyezése.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik fájdalommentesen.